Niezwykłe buty świętego Hilarego, patrona Parmy

Reklama

sob., 01/25/2020 - 16:45 -- Anonim (niezweryfikowany)

Co roku 13 stycznia mieszkańcy Parmy odchodzą święto świętego Hilarego (wł. San Illario) patrona ich miasta i przygotowują z tej okazji ciasteczka w kształcie bucików. Odkryjmy źródło tego zwyczaju.

Legenda
Według legendy mroźnej i śnieżnej zimy święty Hilary z Poitiers szedł pieszo do Rzymu na spotkanie z papieżem. Gdy przechodził przez Parmę, pewien szewc zobaczył zniszczone, przetarte sandały biskupa, które nie dawały mu żadnej ochrony przed zimnem. Mężczyźnie zrobiło się żal Hilarego i podarował mu parę nowych butów. Jakież było jego zdziwienie, gdy następnego dnia rano odkrył, iż w miejscu trzewików, które dał świętemu, stoi para butów ze szczerego złota. Stąd parmeńczycy na pamiątkę cudu przygotowują słodkie buciki.

Przepis na buciki św. Hilarego

Składniki:

600 gr mąki

180 gr masła pokrojonego na kawałki

100 gr cukru

1 całe jajko+ 1 żółtko + 1 białko do udekorowania pierniczków

200 ml białego wina

odrobina świeżo startej skórki cytrynowej

szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszać razem wszystkie składniki (oprócz białka przeznaczonego do dekoracji). Jako ostatnie należy dodać białe wino, wlewając je porcjami do powstałego ciasta. Po wlaniu każdej porcji masę trzeba dokładnie wyrobić. Następnie z ciasta należy uformować kulę i odstawić na pół godziny.
Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. i wyciąć ciasteczka w formie bucików (ręcznie lub przy pomocy foremki). Gotowe ciasteczka posmarować białkiem i piec w piekarniku, w temperaturze 160° przez około 30-35 minut. Po wystygnięciu ciasteczka można udekorować przygotowanym w domu lukrem, wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub kolorowymi cukrowymi perełkami.

Autor: 
Tłum. Katarzyna Berto
Źródło: 
https://www.nonsoloeventiparma.it/curiosit-tradizioni-e-/curiosit-leggende-e-tradizioni/la-leggenda-delle-scarpette-di-sant-ilario
Polub Plportal.pl:

Reklama