4 popularnych, ale niebezpiecznych diet

Reklama

wt., 06/15/2021 - 01:58 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Total Shape / Unsplash

Codzienny jadłospis dorosłego człowieka według Instytutu Żywności i Żywienia, Światowej Organizacji Zdrowia powinien dostarczać 25–35% tłuszczu, 45–65% węglowodanów i 10–15% białka od całej ilości dostarczonej energii. Prawidłowe odżywienie oprócz tej zasady obejmuje też odpowiednią do wieku, wzrostu, aktywności fizycznej i masy ciała liczbę kalorii. Jednak popularne dzięki stosunkowo szybkim skutkom diety alternatywne często są zbudowane na zakłóceniu tych norm. Oto lista szkodliwych dla zdrowia i prawidłowego odchudzania diet:

1. Dieta niskoenergetyczna, gdzie ilość dostarczonych kalorii dzienni jest mniejsza od 1000 w przypadku kobiet oraz 1400 w przypadku mężczyzn. Popularną i zarazem szczególnie niebezpieczną jest dieta o nazwie 800 kcal. Stosowanie takiej diety może spowodować niedobór żywieniowy, czyli minerałów, witamin i innych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków. Warto też przypomnieć, że takie odżywienie spowoduje utratę nie tylko tkanki tłuszczowej, ale i mięśniowej. Po zakończeniu diety może wystąpić tak zwany efekt „jo-jo”, to znaczy powrót straconej masy ciała, a niekiedy nawet więcej. Warto powiedzieć, że tak zwana „jakość” ciała w takim razie będzie gorsza niż przed tym, bo stracone kilogramy wrócą się w większości w postaci tkanki tłuszczowej. Szczególnie niebezpieczeństwo stosowania takiej diety polega na tym, że 800 kcal nie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na podstawową przemianę materii, czyli podstawowych funkcji fizjologicznych. Może to powodować nieodwracalne skutki dla zdrowia.

2. Monodieta - jadłospis zawiera tylko jeden produkt. Jak i w poprzednim przypadku powoduje przede wszystkim niedobór żywieniowy. Jednak tutaj może wystąpić też przedawkowanie zawierających się w tym jednym dozwolonym produkcie składników. Szczególnie niebezpiecznym może być wariant tej diety polegający na spożyciu wyłącznie cytryn. Oprócz innych problemów zdrowotnych prowokuje ona wrzód żołądka oraz zapalenie jego błony śluzowej.

3. Dieta wysokobiałkowa (dieta Dukana) - charakteryzuje się dostarczeniem energii z białka powyżej 30%, węglowodanów poniżej 40% oraz tłuszczy około 30%. W ostatnich czasach cieszy się ogromną popularnością. Problemem tej diety jest niedostateczne spożycie warzyw, owoców oraz krup, co skutkuje niedoborem błonnika pokarmowego, którego niewystarczająca ilość powoduje  zaparcie, zbyt wysoki poziom glukozy czy cholesterolu. Spożywanie diet wysokobiałkowych przez długi czas może prowadzić do nadciśnienia wewnątrz kłębuszkowego, spadku funkcjonowania nerek, zwiększenia  ryzyka rozwoju podagry.

4. Dieta niskowęglowodanowa (białkowo-tłuszczowa) charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu (do 60% energii) oraz białka (do 30% energii), węglowodanów w tym przypadku spożywa się tylko 3-10%. Nadmiar tłuszczu w organizmie powoduje ryzyko miażdżycy (odkładanie się blaszek tłuszczowych w naczyniach), hiperglikemii, hiperlipidemii i nadciśnienia. Natomiast tak drastyczne obniżenie spożycia węglowodanów może skutkować zwiększeniem ryzyka zgonu z powodu nowotworów o 36%, a z powodu chorób układu krążenia, takich jak zawał czy udar, nawet o 50%.

Stosowanie zbilansowanej, czyli z uwzględnieniem odpowiedniej ilości niezbędnych wartości odżywczych, pierwiastków oraz dostarczanej energii, diety skierowanej na redukcje masy ciała jest najlepszym sposobem zadbania o swoją sylwetkę. Może utrata wagi nie będzie odbywać się tak szybko, jak w wymienionych powyżej wariantach odżywienia, natomiast rezultat będzie trwały i nie trzeba będzie mierzyć się ze skutkami ubocznymi.

Autor: 
Nataliia Shapoval
Źródło: 
https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/7386/Porownanie_zalecen_zywieniowych_z_popularnymi_dietami_oraz_skutki_ich_stosowania2.pdf?sequence=1 https://www.biocodexmicrobiotainstitute.com/pl/publikacje/thematic-folder/diet-and-health-role-intestina
Polub Plportal.pl:

Reklama