Solić albo nie? Zależy od spożywanych produktów

Reklama

śr., 06/16/2021 - 01:28 -- MagdalenaL

Zdjecie: Thomas Brueckner / flickr

Obsesja na punkcie soli trwa w społeczności już od dawna. Ale czy znaczy to, że musimy całkowicie zrezygnować z dodawania jej do dań? Odpowiedź kryje się w tym, jakich produktów używamy w codziennej diecie.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zawartość soli w diecie dorosłego człowieka powinna stanowić nie więcej, niż 5 g, co równa się łyżeczce do herbaty. Szacuje się natomiast, że w Polsce ten limit jest przekroczony w 2-3 razy.

Przekroczenie dziennej dawki soli może spowodować ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i zaburzeń rytmu serca. Poza tym skutkuje powstawaniem kamieni nerkowych. Duże spożycie soli związane jest także z występowaniem udarów mózgu oraz zwiększa ryzyko raka żołądka. Jednak w pełni odstawiać sól też nie można, bo jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ona udział w wielu procesach metabolicznych. Sód (jeden z jej składników) reguluje objętość wody w organizmie, uczestniczy w skurczu mięśni, wydzielaniu hormonów. Sól pomaga w tworzeniu warunków do istnienia czerwonych krwinek – czerwonych krwinek. W żołądku sól tworzy kwas solny, bez którego trawienie pokarmu jest niemożliwe.

Warto wiedzieć, że ilość soli, którą sami dodajemy do posiłków stanowi tylko 67% dziennego użytku. Pozostałą dostarczają nam produkty spożywcze, w których składzie jest sól, która występuje naturalnie lub jest dodana. Najwięcej jej mieści się w produktach przetworzonych. Są to przede wszystkim:

  • przetwory mięsne - w wędlinach mieści się od około 1,4 g do prawie 4 g soli na 100 g produktu;
  • ryby wędzone zawierają ponad 3 g soli na 100 g produktu;
  • sery dojrzewające i topione dostarczają około 0,6 g soli na 100 g produktu;
  • gotowe produkty śniadaniowe takie jak płatki żytnie, płatki pszenne oraz płatki kukurydziane mogą zawierać od 0,65 g do 1,2 g na 100 g produktu;
  • pieczywo ma bardzo zróżnicowaną ilość soli: od stosunkowo niskiej 0,32 g do wysokiej 1,78 g na 100 g produktu;
  • przetwory warzywne i owocowe też zawierają różne ilości soli, które w niektórych przypadkach mogą sięgać 6 g na 100 g produktu;
  • niektóre sosy mogą dostarczać do 26 g (!) soli na 100 g produktu.

Duże ilości soli zawierają też półprodukty oraz fast food. Warto pamiętać, że zawartość soli w poszczególnych produktach tej samej grupy może być różna, więc trzeba sprawdzać wartości podane w składzie. Świeże produktu w przeciwieństwie do powyższych nie dostarczają organizmowi dużo soli.

Żeby nie przesądzić z dziennym spożyciem soli, warto więc przyjrzeć się produktom znajdującym się w jadlospisie jak i ich składu, a na tej podstawie wnieść odpowiednie poprawki w nawyki solenia posiłków.

Autor: 
Nataliia Shapoval
Źródło: 
http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia?id=248 http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2016/06/mr_2016_075-082.pdf https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,cala-prawda-o-soli,artykul,1682432.html
Polub Plportal.pl:

Reklama